نام کتاب : ترجمه قانون در طب نویسنده : ابن سينا جلد : 1 صفحه : 343
صفراى كرّاثى (گندنايى- ترهاى) گويا از سوختن صفراى محّيّه توليد
مىشود، زيرا هرگاه آن صفراء، سوخته گردد، سوختن در آن سياهى به وجود آورد و با
زرده (محى) آميزد و در اين بين صفراى سبز (صفراى كراثى) پديد مىآيد.
اما صفراى زنگارى، گويا از صفراى كراثى به وجود مىآيد، هرگاه سوختن
صفراء شدت يابد تا آنجا كه رطوبتهاى آن فنا گردد، و رنگ آن به دليل خشكى رطوبت،
به سفيدى زند، زيرا حرارت در ابتدا جسم مرطوب را سياه گرداند، سپس با تباهى رطوبت
آن، سياهى را از آن كنده و با تشديد سوختن، جسم را سفيد كند، كه مىتوانيد اين
واكنش طبيعى را در سوختن هيزم مشاهده كنيد، كه ابتدا به زغال تبديل مىشود و پس از
آن خاكستر مىگردد، زيرا حرارت در جسمتر، سياهى ايجاد مىكند و در جسم خشك، سفيدى
و در مقابل، سردى در جسمتر، سفيدى ايجاد مىكند و در جسم خشك سياهى، اين نظريه
درباره چگونگى پيدايش صفراى كراثى از صفراى محّيه، و صفراى زنگارى از صفراى كراثى،
حدس و تخمينى از جانب من است.
صفراى زنگارى، گرمترين، بدترين و كشندهترين نوع صفراء مىباشد، لذا
از گوهر زهرها شمرده مىشود.
سوداء
سوداء، نيز به دو گونه، طبيعى و زايد غير طبيعى، تقسيم مىشود.
سوداى طبيعى، رسوب و ته نشين خون پسنديده و مزه آن بين شيرينى و گسى
است.
هرگاه سوداء در كبد به وجود آيد به دو بخش توزيع مىشود: بخشى از
سوداء با خون در بدن جريان مىيابد، و بخش ديگر آن به سوى طحال سرازير مىگردد.
بخش همراه خون به دو جهت، ضرورى و انتفاعى مىباشد. جنبه ضرورى،
آميزش آن با خون به اندازه لازم، در جهت تغذيه تك تك اعضايى است كه در مزاج آن،
وجود مقدارى از سوداى نيك ضرورت دارد، مانند: استخوانها
[1]. اما جنبه انتفاعى وجود سوداء، تقويت، استحكام بخشى و ايجاد تراكم
در خون و جلوگيرى آن از تحليل مىباشد.