در آب اندازند استخوان رسوب مىكند و طباشير بالاى آب مىآيد.
گفتهاند كه گياه طباشير چون باد بدان وزد به سبب اصطكاك جوانب آن
مىسوزد و ماده طباشير بيرون مىآيد. و بهترين آن سبك وزن و سفيد است و زود ساييده
و كوبيده مىشود. در درجه سوم سرد است و قابض و ملين است.
برخى از عطاران كندر را با صمغ و قلفونيه[1]
مىآميزند. و نشانه مغشوش بودنش اين است كه اگر اندكى از آن را در آب اندازند
افروخته مىشود و دود و بو از آن برمىخيزد.
تمر هندى را به تقلب با موم و نمك و سركه مىآميزند و به نام عجين-
البلاد مىفروشند، اما اين تمر هندى مغشوش چون بماند مىگندد، در صورتى كه عجين
البلاد عفونت ندارد.
نوعى از عجين البلاد به شكل بادنجان است كه در اندرون آن تمر هندى
سفيد چون پنبه است و ليفى مانند ابريشم سرخ و دانه كوچك دارد، و پادشاهان هند در
بلاد خود براى استفاده خويش آن را به كار مىبرند.
قسط[2] شيرين را
به تقلب با ريشه سوسن كوهى[3] (يا
زنجبيل شامى)
[1]- قلفونيه يا قلفونيا نوعى صمغ درخت صنوبر است
و آن را زنگبارى و علل يابس نيز گويند( فرهنگ فارسى معين).
[2]- قسط گياهى است از تيره زنجبيلها كه در حدود
15 گونه از آن شناخته شده، داراى ساقه زيرزمينى غدهاى شكل و برگهايى ضخيم و گوشت
داراست. ريشه اين گياه را كه شيرين مزه و سفيد رنگ و خوشبوست در تداوى و نيز به
عنوان خوشبو كردن ادويه و اغذيه به كار مىبرند. قسط را مرادف با زنجبيل شامى نيز
گفتهاند ...( فرهنگ فارسى معين).
[3]- در متن: راسن آمده كه سوسن كوهى يا زنجبيل
شامى( كه آن را قسط شامى يا غرسا نيز گويند) است( فرهنگ فارسى معين).