responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : توضيح المسائل (فارسي) نویسنده : خوئی، سيد ابوالقاسم    جلد : 1  صفحه : 271

(مسألة 2138 ) - اگر فروشنده بفهمد در عوضى كه مالش را به آن فروخته عيبى هست، چنان‌چه آن عيب پيش از معامله در عوض بوده و او نمى‌دانسته، مى‌تواند معامله را به هم زده و آن عوض را به صاحبش برگرداند و چنان‌چه از جهت تغيير يا تصرف نتواند برگرداند مى‌تواند تفاوت قيمت سالم و معيوب را به‌دستورى كه در مسأل پيش گفته شد بگيرد.
(مسألة 2139 ) - اگر بعد از معامله و پيش از تحويل دادن مال عيبى در آن پيدا شود، خريدار مى‌تواند معامله را به هم بزند، و نيز اگر در عوض مال، بعد از معامله و پيش از تحويل دادن عيبى پيدا شود، فروشنده مى‌تواند معامله را به هم بزند، ولى اگر بخواهند تفاوت قيمت بگيرند جائز نيست.
(مسألة 2140 ) - اگر بعد از معامله عيب مال را بفهمد لازم نيست فوراً معامله را به هم بزند و بعداً هم حق به هم زدن معامله را دارد و همچنين است حكم در ساير خيارات.
(مسألة 2141 ) - هرگاه بعد از خريدن جنس عيب آن را بفهمد، اگرچه فروشنده حاضر نباشد،مى‌تواند معامله را به هم بزند و همچنين است حكم در ساير خيارات.
(مسألة 2142 ) - در چهار صورت خريدار به واسطة عيبى كه در مال است نمى‌تواند معامله را به هم بزند يا تفاوت قيمت بگيرد: « اول »: آن كه موقع خريدن عيب مال را بداند. « دوم »: آنكه به عيب مال راضى شود. « سوم »: آنكه در وقت معامله بگويد: اگر مال عيبى داشته باشد پس نمى‌دهم و تفاوت قيمت هم نمى‌گيرم. « چهارم »: آنكه فروشنده در وقت معامله بگويد اين مال را با هر عيبى كه دارد مى‌فروشم، ولى اگر عيبى را معين كند و بگويد مال را با اين عيب مى‌فروشم و معلوم شود عيب ديگرى هم دارد، خريدار مى‌تواند براى عيبى كه فروشنده معين نكرده مال را پس دهد و درصورتى كه نتواند پس دهد تفاوت قيمت بگيرد.
(مسألة 2143 ) - اگر خريدار بفهمد مال عيبى دارد و پس از تحويل گرفتن مال عيب ديگرى در آن پيدا شود نمى‌تواند معامله را به‌هم بزند، ولى مى‌تواند تفاوت قيمت سالم و معيوب را بگيرد ولى اگر حيوان معيوبى را بخرد و پيش از گذشتن زمان خيار كه سه روز است عيب ديگرى پيدا كند، اگرچه آن را تحويل گرفته باشد باز هم مى‌تواند آن را پس دهد، و نيز اگر فقط خريدار تا مدتى حق به هم زدن معامله را داشته باشد و در آن مدت مال عيب ديگرى پيدا كند، اگرچه آن را تحويل گرفته باشد مى‌تواند معامله را به هم بزند.
(مسألة 2144 ) - اگر انسان مالى داشته باشد كه خودش آن را نديده و ديگرى خصوصيات آن را براى او گفته باشد، چنان‌چه او همان خصوصيات را به مشترى بگويد و آن را بفروشد و بعد از فروش بفهمد كه بهتر از آن بوده، مى‌تواند معامله را به هم بزند.

نام کتاب : توضيح المسائل (فارسي) نویسنده : خوئی، سيد ابوالقاسم    جلد : 1  صفحه : 271
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست