حلوا انواع بسيار و گوناگون دارد و نمىتوان آنها را به يك صفت توصيف
كرد، و اندازه مواد آن بسته به انواع آن است از قبيل نشاسته بادام، پسته، خشخاش و
جز آن، و گاهى مادهاى در يكى از آنها بسيار و در ديگرى اندك است، و در همه حال به
عرف بازبسته است. اينك مشهورترين آنها را ياد مىكنيم: مقرضه (حلواى عسل)، صابونى،
لوزيه (بادامى)، خشخاشى، پستهاى، خبيصه يقطين (حلوايى ساخته از روغن و خرما)،
قاهريه، مشبك، زقلبع، مصطنعيه، قطاب[1] پخته،
عاضديه، رأس العصفور (سر گنجشك)، ساق خادم، حما (؟)، البانوا (؟)، زولبياى فرنگى،
كاك تركى[2]، افطلوا،
تالفه،
[1]- متن:« قطائف»، و آن قطاب است كه نوعى شيرينى
است و از آرد سفيد و نشاسته و تخم مرغ و روغن با شرايط خاص مىپزند. ر ك: فرهنگ
فارسى دكتر معين.
[2]- متن« كعك» است و آن به فارسى كاك و در قبطىKake است
و نانى است پخته از آرد خشكه با روغن و شير، و بعضى آن را كليچه دانستهاند ... ر
ك: فرهنگ فارسى دكتر معين.