responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : دانشنامه ایران نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 679

استالدهید


نویسنده (ها) :
علوم پایه مهندسی
آخرین بروز رسانی :
شنبه 24 اسفند 1398
تاریخچه مقاله

اَسِتـالـدِهید \ asetāldehid\ ، یـا اَسِتـالـدِئـیـد، یـا اِتـانـال (CH3 CHO)، مایعی قابل اشتعال، فرّار و بی‌رنگ، با بوی تند، که به‌سبب وجود گروه CHO در فرمول مولکولی آن، در طبقه‌ای از ترکیبات شیمیایی قرار می‌گیرد که آلدهید (آلدئید) نامیده می‌شوند. استالدهید یکی از مواد مهم پدید آورندۀ طعم در میوه‌هاست. این ماده عمدتاً از اکسایش اِتیلِن، و در درجۀ بعد، از اکسایش اتیل‌الکل (الکل اتیلیک)، یا از واکنش استیلن با آب ساخته می‌شود. استالدهید در ساخت بسیاری از مواد شیمیایی، داروها و پلاستیکها به کار می‌رود، همچون بوتیل‌الکل، اتیل استات و پیریدین. درگذشته استالدهید را در سنتز استیک‌ اسید به کار می‌بردند، ولی اکنون روشهای ارزان‌تر جایگزین این روش شده است.
استالدهید با هر نسبتی با آب و متداول‌ترین حلّالهای آلی مخلوط می‌شود. نقطۀ ذوب آن C °5/ 123- ، نقطۀ جوش آن C °8/ 20 و چگالـی آن در دمای C °20، 778/ 0 گرم در میلی‌لیتر است.

مآخذ

CE, 6th edition;
EA, 2006;
EB, 2008;
ME, 2008.

بخش علوم پایه و مهندسی

نام کتاب : دانشنامه ایران نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 679
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست