responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : شرح برهان شفا نویسنده : مصباح یزدی، محمد تقی    جلد : 1  صفحه : 86

الحدسيّ و الفهمي. فإنّ الفكري هو الّذي يكون بنوع من الطّلب، فيكون هناك مطلوبٌ ثمّ تتحرّك النّفسُ إلي طلب الأوسط علي الجهة المذكورة في اكتساب القياس، فلا تزال تستعرض الأمورَ المناسبةَ إلي أن تجِد حدّاً أوسطَ، و أمّا الحدسيُّ فهو أن يكون المطلوبُ إذا سنح للذّهن تمثّل الحّدُ الأوسطُ من غيرِ طلب، و هذا كثيراً ما يكون، أو تكون إحدي المقدّمتين سانحةً للذّهن فيضاف إليها دفعةً حدٌّ إمّا أصغرُ و إمّا أكبرُ، فتُخلق نتيجةٌ من غيرِ فكر و لا طلب. و أمّا الفهميّ فهو أن لا يكونَ الحدُّ الأوسط حصل بطلب و لا سنوح، بل بسمع من معلّم من خارج، و الذّهنُ هو الّذي يتلقّي جميعَ هذا.

ترجمه

آنچه به نظر من مي‌رسد اين است كه قيد ذهني اصلح و انسب از قيد فكري است; زيرا ذهني اعمّ از فكري، حدسي و فهمي مي‌باشد[1]. فكري آن است كه با نوعي جستجو و طلب همراه است، يعني در ابتدا مطلوبي براي انسان مطرح مي‌شود، سپس انسان درصدد برمي‌آيد كه حد وسطي مناسب با آن بيابد و قياسي بسازد و اين تفحص و جستجو را در محدوده اموري كه مناسب بحث‌اند تا آنجا ادامه مي‌دهد كه حداوسط مناسب را پيدا كند. و اما حدسي آن است كه به محض برخورد ذهن با مطلوب و طرح شدن مطلوب، حدّ وسط بدون طلب و تفحص در ذهن پديد آيد و اين، البته بسيار اتفاق مي‌افتد.

و يا يكي از دو مقدمه قياس در ذهن باشد، آنگاه دفعتاً و بدون مقدمه، حدّ ديگري ـ اصغر و يا اكبر ـ بدان اضافه شود و نتيجه‌اي بدون تفكر و طلب، حاصل شود. و امّا فهمي آن است كه حدّ وسط نه از راه طلب به دست آيد و نه به خودي خود در ذهن حاصل شود، بلكه از طريق شنيدن از يك معلّم و از خارج براي انسان تحقق يابد. و آنچه كه هر سه قسم مذكور را دريافت مي‌كند، ذهن است.

 

فكر و حدس

هنگام حلّ يك مشكل علمي، ما پنج مرحله را پشت سرمي‌گذاريم: 1 ـ مواجهه با مشكل 2 ـ


[1] پيشتر گذشت كه مرحوم خواجه طوسي(رحمه الله) تعليم وتعلّم تنبيهي را نيز در عداد سه قسم مذكور آورده است. (ر.ك: فصل سوم، مبحث «تعدد تعليم و تعلم اعتباري است»).

نام کتاب : شرح برهان شفا نویسنده : مصباح یزدی، محمد تقی    جلد : 1  صفحه : 86
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست