نام کتاب : دانشنامه امام حسن علیه السلام نویسنده : جمعی از نویسندگان جلد : 1 صفحه : 407
خوردنیها و آشامیدنیها
برقی نقل کرده است:امام حسن علیهالسلام فرمود: دوازده خصلت است که
سزاوار است آدمی، آنها را [برای به کارگیری] بر سفرهی طعام،
فراگیرد:چهارتای آن فریضه، و چهارتای آن سنت، و چهارتای دیگر ادب است. اما چهار فریضه:شناخت [منعم حقیقی، خدای سبحان]، و بسم الله گفتن، و شکر خدا را به جا آوردن، و از نعمت او خشنود بودن است. و چهار سنت:بر پای چپ نشستن، و با سه انگشت خوردن، و از غذای روبهروی خود خوردن، و انگشتها را مکیدن است. و چهار ادب:دستها را شستن، و لقمهها را کوچک گرفتن، و غذا را نیکو جویدن، و در چهرههای دیگران کم نگریستن است. [1] . طبرانی با سند خود از معاویة بن قره نقل کرده است: از حسن بن علی علیهالسلام دربارهی [خوردن] پنیر پرسیدند، فرمود:کارد را [در آن] بگذار، و بسم الله بگو و بخور. [2] . ابنکثیر با سند خود از ابنسیرین نقل کرده است: حسن
بن علی علیهالسلام کسی را به خوراک [شخصی] خود فرا نمیخواند و
میفرمود:این، کمتر از آن است که کس دیگر را به آن فراخواند. [3] . [ابونعیم اصفهانی با سند خود از قرة بن خالد نقل کرده است: در
منزل محمد بن سیرین، غذایی خوردم، و چون سیر شدم و حوله را گرفتم و دست
برداشتم، ابنسیرین گفت:حسن بن علی علیهالسلام فرمود:این خوراک، کمتر از
آن است که در آن تقسیم صورت گیرد. [4] .