نام کتاب : تأثیر تغذیه بر اخلاق نویسنده : پوریزدی، رحمت جلد : 1 صفحه : 25
اخلاق
«اخلاق»
جمع «خُلق»( بر وزن قُفل) و «خُلُق»( بر وزن افق) است؛ که در اصل به یک
ریشه بازمیگردند. «خَلق» به معنی هیئت و شکل و
صورتی است که انسان با چشم میبیند و خُلق به معنی قوا و
سجایا و صفات درونی است؛ که با چشم دل دیده میشود.[1]
علامه
مجلسی، در تعریف اخلاق میگوید:
«خُلق
ملکهای نفسانی است که کار از او به آسانی صادر میشود. پارهای
از آنها ذاتی و فطری است و پارهای از آنها اکتسابی است
که نیاز به تفکر، مجاهدت و ممارست و تمرین نفس دارد تا به صورت خُوی
و عادت درآید».[2]
فیض
کاشانی مینویسد:
«اگر
هیئت راسخ در نفس، مبدأ صدور أفعالی پسندیده از نظر عقل و شرع
باشد، آن را خُلق نیک گویند و اگر باعث صدور افعال ناپسند شود آن را
خُلق بد گویند».[3]
ابن
مِسکَوَیه میگوید:
[1]. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، مفردات الفاظ القرآن.
[2] . «الخُلق بالضم ملكة للنفس يصدر عنها الفعل
بسهولة و منها ما تكون خلقية و منها ما تكون كسبية بالتفكر و المجاهدة و الممارسة
و تمرين النفس عليها فلا ينافي وقوع التكليف بها كما أن البخيل يعطي أولا بمشقة و
مجادلة للنفس ثم يكرر ذلك حتى يصير خلقا و عادة له ». بِحار الانوار، ج 67، باب
59، ص 372.، ذیل حدیث 18.