responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : مصباح الهداية إلى الخلافة والولاية نویسنده : الخميني، السيد روح الله    جلد : 0  صفحه : 91

بگويد:

«إِنْ سَأَلْتُكَ عَنْ شَيْ‌ءٍ بَعْدَها فَلا تُصاحِبْنِي.» فنهاه عن صحبته.

فلمّا وقعت الثالثة، قال: «هذا فِراقُ بَيْنِي وَ بَيْنِكَ.» و ما قال له موسى لا تفعل و لا طلب صحبته، لعلمه بقدر التي هو فيها التي أنطقته بالنهي عن أن يصحبه. فسكت موسى، و وقع الفراق. [82] حضرت ختمى مرتبت ناشكيبايى موسى را ناشى از عدم بلوغ ولايت حضرت موسويه در حد ولايت حضرت خضر، يا قريب الأفق بودن ولايت آن دو مقرب درگاه الهى، دانسته و فرمودند: رحمة اللّه علينا و على موسى، ليته صبر حتّى يقصّ علينا من أنبائهما. و قال، صلى اللّه عليه و آله: لو لا أنه عجّل، لرأى العجب؛ و لكنه أخذته من صاحبه ذمامة.

و اما فايده اين مصاحبت آن بود كه موسى، عليه السلام، نظر به آن كه بر كثيرى از رسل رجحان داشت، و نيز از جهت علوّ مرتبه حضرت موسويه و امتيازات خاصه آن جناب (از جمله تكلم حق با او بدون وساطت ملك، و نزول تورات كه كتابة الحق له التوراة بيده عزّ شأنه. چنانكه در مأثورات نبويه، صلى اللّه عليه و آله، مذكور است: إنّ اللّه كتب التوراة بيده، و غرس شجرة طوبى بيده، و خلق جنّة عدن بيده، و خلق آدم بيده. [83]) و اينكه موسى از عطايا و هبات حاصل از اسم «الظاهر» حظ وافر داشت، خداوند جهت تكميل او خواست تا از فيض حاصل از اسم «الباطن» و احكام آن او را بهره‌مند نمايد، و از اين راه موسى به مقام جمع بين هذين الاسمين متشرف گردد، و لو آن كه بهره او از اسم «الظاهر» بيشتر باشد. [84]


[82] منبع پيشين.

[83] پروفسور ويليام چيتيك در تعليقات خويش بر نقد النصوص نوشته است سندى از اين حديث به دست نيامد.

رجوع كنيد به «تعليقات»، ص 364. در مآخذ عامه، في «حديث القيامة حال عرض الأمم عليه [ص‌]»، نقل شده است: إنه لم ير أمة نبىّ من الأنبياء أكثر من أمة موسى عليه السلام. اما پيداست كه اين جزء حديث با واقع مطابقت ندارد. بلكه و لم ير أمة نبى أقل من أمة موسى؛ و لن ير أمة أكثر فتنة من صهيونيزم، قد غلب على نفوسهم الإلحاد و أكثر رؤسائهم.

[84] غير از حضرت ختمى مقام، كه جهت قابليت و عين ثابت او سيادت بر ديگر اعيان قدريه علميه دارد، و ناچار جهت و لسان قابليت او أتم الألسنة است و حقيقت محمديه، يعنى عين ثابت او، حاكم بر جميع اسماء الهيه مى‌باشد به وصف جمعيت و حد اعلاى عدالت، ديگر انبيا بهره از مظهريت اسم اعظم ندارند، و به مقام اطلاق جمع بين الأسماء الظاهرة و الباطنة نرسيده‌اند. در برخى از انبيا غلبه از ناحيه اسم «الظاهر» است؛ و در بعضى غلبه از ناحيه اسم «الباطن» است؛ و همچنين است در اسماء جماليه و جلاليه.

نام کتاب : مصباح الهداية إلى الخلافة والولاية نویسنده : الخميني، السيد روح الله    جلد : 0  صفحه : 91
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست